Serbare câmpenească la Ştirbey

Cand se apropie 1 mai incep sa-mi doresc sa fiu in alta tara. Proiectia mentala a sarbatorilor muncitoresti cu mici, bere si discursuri politicianiste ma ingrozeste. Dar, anul acesta am avut cu adevarat noroc.

Nu, n-am plecat din tara! Am dat curs invitatiei de a participa la o serbare campeneasca organizata la Crama Ştirbey din Drăgăşani de sotii Kripp, proprietarii de vita nobila ai domeniului. Ajungand la fata locului pe la pranz, am gasit deja multi invitati pe terasa cramei. Baronul austriac Jakob Kripp impreuna cu sotia sa, Baroana Ileana Costinescu-Kripp, nepoata printesei Maria Ştirbey, ne-au povestit istoria familiei Ştirbey, iar Oliver Bauer, vinificatorul cramei, impreuna cu sotia sa Raluca, ne-au prezentat via si vinul. Totul pe domeniul Ştirbey este facut in stil nemtesc: curat, bine ingrijit si de calitate.

Tot asa este si vinul produs aici. Am avut ocazia sa degust “de la sursa” soiurile specifice podgoriei Drăgăşani: Crâmpoşie, Tamâioasă Românească, Novac si Negru de Drăgăşani. Ziua s-a incheiat cu o degustare “pe verticala” de Merlot din anii 2004-2009. Enologul Oliver Bauer a reusit astfel sa ne arate diferentele dintre Merlot-urile produse la Ştirbey in 6 ani consecutivi.

A fost o zi mai mult decat agreabila, o fericita eludare a festivitatilor “clasice” de 1 mai. Voi reveni cu siguranta la Crama Ştirbey, o destinatie pe care o recomand cu caldura oricarui iubitor de vin si turism viticol.