Curva Babilonului

Acesta este (şi) un text de Crăciun. Autorul, Ioan Petru Culianu, a fost colaborator al redacţiei române a BBC. Textul, nedifuzat în 1989, a fost păstrat de fostul director al secţiei române a BBC, Cristian Mititelu, care l-a oferit spre publicare “Dilemei Vechi”, la aniversarea a 20 de ani de la Revoluţie.

Textul a fost scris din exil, în decembrie 1989, imediat după declanşarea evenimentelor de la Timişoara. Iată un scurt extras:

“[…] Biserica în vremuri de restrişte s-a arătat a nu fi nimic mai mult decît curva Babilonului. Nu-l amestecaţi pe Mîntuitor cu Biserica ce-i strigă numele, dar i-a uitat firea. […] Mîntuitorul, dragi prieteni, nu e o icoană răstignită pe zidul unei clădiri cu miros de tămîie şi feţe cucernice. El e o realitate ce se naşte din durerea sufletului fiecăruia. Închideţi ochii în Noaptea Crăciunului şi vegheaţi această naştere.”

Dacă v-am trezit interesul, citiţi aici textul integral a lui Ioan Petru Culianu intitulat “Ce-i lipseşte Crăciunului pentru a fi fericit” (textul nu mai e de gasit pe site-ul “Dilemei Vechi”, dar, din fericire, a fost preluat pe mai multe bloguri).

PS: Discipol şi protejat al lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu s-a născut la Iasi şi a fost istoric al religiilor, scriitor şi eseist. Pleacă în exil în 1972 şi este asasinat prin împuşcare, la 21 mai 1991, într-un WC din clădirea Universităţii din Chicago. Crima nu a fost încă elucidată.

One reply on “ Curva Babilonului ”
Leave a Reply

Your email address will not be published.