Ghidul leneşului

E plăcut să fii leneş. Această carte îşi propune să preamărească lenevia şi să declanşeze un atac împotriva culturii muncii din lumea occidentală, care i-a înrobit, demoralizat şi deprimat pe atât de mulţi dintre noi.

Cu toate acestea, şi inactivitatea este o treabă grea, aşa cum sublinia Oscar Wilde. Întotdeauna se găsesc mulţi care se străduiesc să te pună la muncă. Acesta e motivul pentru care am încercat să creez un soi de canon alcătuit din pasaje îndemnând la lenevie din filozofia, literatura, poezia şi istoria ultimilor trei mii de ani, pentru a ne oferi nouă, trântorilor, muniţia mentală de care avem nevoie ca să luptăm împotriva muncii. Însuşi numărul de mari leneşi declaraţi de-a lungul istoriei stă dovadă că nu suntem singuri.

Lenevia înseamnă libertate, dar nu a fi liber să alegi între McDonald’s şi Burger King sau între Volvo şi Saab. Este vorba despre libertatea de a ne trăi viaţa aşa cum vrem, fără şefi, salarii, navetă, consumerism şi îndatorare. Lenevia înseamnă distracţie, plăcere şi bucurie.

Ne aşteapta o revoluţie, iar marele avantaj este acela că pentru a participa la ea nu e nevoie să faceţi absolut nimic. Aşadar, alăturaţi-vă nouă, Băieţi şi Fete care iubiţi Libertatea. Aceasta va fi cea mai inofensivă revoluţie pe care a cunoscut-o lumea…

Prefaţa volumului “Ghidul leneşului. Mic tratat pentru leneşi rafinaţi” de Tom Hodgkinson

9 thoughts on “Ghidul leneşului”

  1. e plina lumea de lenesi si de persoane care vor sa fie propiul lor sef dar la ce bun daca ei nu fac nimic

  2. Sunteti obsedati de valorile transmise de o societate corporatista(si mai inainte comunista) care vrea sa fiti cat mai eficienti si mai harnici. O sa munciti >8-9 ore pe zi pana crapati sau daca dati de pensie vai de capul vostru sa traiti de pe o zi pe alta cu bani nici macar pentru hrana sanatoasa. Asta e scopul vostru in viata? Pentru ca acolo o sa ajungeti toti, indiferent de planurile pe care vi le faceti daca tot in mentalitatea asta traiti.

    Cititi cartea sa vedeti despre ce e vorba, sunt convins ca se vor aprinde niste beculete chiar si in creierele voastre. Da, e cu adevarat o revolutie ce se discuta acolo, o revolutie pasnica inspre o lume libera in care oamenii muncesc ca sa traiasca cu adevarat nu doar sa supravietuiasca. E vorba de o lume unita, cu valori diferite de cele educate in societatea de azi, fara prejudecati si cu accentul pus pe trairea unei vieti mai pline in loc de munca pana la moarte, un ritm mai lent si mai placut, o viata mai lunga si mai frumoasa, bucurie, intelegere. O utopie poate, dar nu una din domeniul fantasticului, una foarte reala, daca oamenii ar deschide ochii.

    E pacat ca titlul intoarce multi oameni cu mintile deja inchise, dar de aceea a ales numele asta, pentru ca trebuie sa spargi prin zidurile de prejudecati si sa accepti ca ceea ce ti-a fost spus nu e adevarul.

    Eu o sa raman in continuare in speranta ca intr-o zi o sa ajungem acolo. Poate pe parcurs o sa reusesc o sa mai si deschid cateva minti.

Leave a Comment