Crame greceşti (1): Estate Chrisohoou

“Eu sunt astăzi GPS-ul vostru!”, zise Dimitris. “Puteti să-l inchideti!”, arătă el spre micul receptor satelit de la bordul masinii… Si astfel, pret de 5 zile, la inceputul lui noiembrie 2009, am bătut vre-o 3000 de kilometri prin Grecia continentală, fără GPS, doar cu Dimitris pe post de hartă. Consultant specializat in marketingul de vin, freelancer de felul lui, băiat tanar, dinamic, parolist si ordonat (greu de crezut pentru un grec), Dimitris ne-a insotit intr-o suită de vizite facute la 5 crame din tot atatea zone viticole ale Greciei. Acest mic serial in 5 episoade descrie peregrinarile noastre.

Naousa, 2 noiembrie 2009

La 90 de km vest de Salonic, in regiunea Naousa Strantza din centrul Macedoniei, se afla crama Estate Chrisohoou. Afacere de familie inca din 1948, crama a renascut dupa 1994 cu ajutorul fondurilor europene. De podgorie se ocupa intreaga familie Chrisohoou: Keimis (vezi foto mai jos) si sotia lui, Betty, impreuna cu fiul si cele 2 fiice. Vinificatorul cramei este mezina familiei, Nana Chrisohoou, care a studiat enologia in Italia. Sunt oameni calzi si prietenosi, mandri de ce au realizat, fara insa a fi ostentativi sau laudarosi. Au stat cu noi o zi intreaga, ne-au aratat fiecare coltisor din proprietate si n-au dat semne ca s-ar plictisi sau ca ar avea altceva mai bun de facut. In tot cazul, s-au mirat ca niste romani au venit sa-i viziteze.

Am aflat ca soiurile de struguri specifice zonei sunt Xinomavro (rosu), Priknadi (alb) si Roditis (alb). Am vazut si mici parcele cu Merlot, Syrah, Chardonnay si Sauvignon Blanc, folosite cu precadere pentru a cupaja soiurile locale.

In sala mare de dugustare am incercat, pe indelete, toate vinurile lor. Erau minunate, fara exceptie. Cu greu ne-am hotarat ce sticle sa luam cu noi: Prekniariko 2008 (vin alb, soiul Priknadi 100%, baricat 6 luni), Xinomavro 2006 (vin rosu, soiul Xinomavro 100%, baricat 12 luni, DOC), Mavro 2001 (vin rosu, cupaj Merlot 80% – Xinomavro 20%, baricat 18 luni) si Cava 2004 (vin rosu, cupaj Xinomavro 65% – Merlot 35%, baricat 18 luni).

Dumnezeu a fost foarte generos cu Naoussa. Daca te-ar duce cineva acolo legat la ochi, ai putea sa juri ca esti in Toscana. Dealurile inclinate unduiesc pana in zare spre poalele muntilor Vermion. Temperatura este incredibila pentru luna noiembrie: 26 de grade. Soare, o boare de vant, liniste si serenitate. Intr-un loc ca asta as vrea sa ma retrag la batranete… (va urma).

1 thought on “Crame greceşti (1): Estate Chrisohoou”

  1. f frumos si curat, bine intretinut. daca ar renunta si grecii astia la alfabetul ala imposibil cred ca ar fi o optiune pt la batranete :))

Leave a Comment